sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Lapsettomuus

Koulun seksuaalivalistustunneilla puhutaan raskauden ehkäisyn tärkeydestä. Siitä, kuinka yksikin unohdettu pilleri tai kondomi voi olla kohtalokas. Tietenkin. Tässä vaiheessa, kun on harrastettu seksiä ties kuinka monta kertaa ilman ehkäisyä, tuntuu todella kummalliselta, että joku voi edes "vahingossa" tulla raskaaksi siitä yhdestä kerrasta. Minusta se tuntui oudolta ihan jo ensimmäisen puolen vuoden kohdalla. Tuntui ihan käsittämättömältä. Tosin viime aikoina koko raskaaksi tulo on alkanut tuntua ihan rakettitieteeltä.

Mietin tuossa aiemmin tänään taas tätä lapsettomuutta ja miksi tämä tuntuu niin vaikealta. Yksi syy on varmasti se, että siitä puhutaan yleensä ottaen tosi vähän mikä on tietysti ihan ymmärrettävää. Harvemmin sitä työpaikan kahvipöydässä kuulee puhuttavan, kuinka jollakin alkoi taas menkat ties kuinka monen yrityskuukauden jälkeen. Siellä puhutaan siitä, kuinka se on sillä ja sillä kuulla raskaana ja palaakohan se äitiyslomaltaan töihin ja haluavatkohan he toisen heti perään. Kerätään vauvarahaa jollekin äitiyslomalle jääneelle ja mietitään mitä niillä rahoilla ostetaan lahjaksi. Lapseton on niissä tilanteissa monesti hiljaa ja toivoo, että puheenaihe loppuisi pian tai poistuu paikalta.

Nyt kun vauvantekohommat on tulleet esimerkiksi töissä kahden kesken jonkun kanssa puheeksi, niin monta kertaa toinen sanoo, että heillä on ollut joku tuttu samassa tilanteessa. Isommassa porukassa siitä ei puhuta. Ainakaan minä en ole kuullut.

Sitten, kun joskus tulen raskaaksi, aion kyllä kertoa niille jotka raskaudesta kyselevät, että vauvaa toivottiin ja odotettiin paljon pitempään, kuin sen yhdeksän kuukautta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti